Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Współpraca z firmą cateringową od kuchni

Usługi cateringowe cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Decydują się na nie już nie tylko firmy, ale również klienci indywidualni. Współpraca z firmą cateringową jest bowiem źródłem wielu korzyści, m.in. pozwala oszczędzić czas i uniknąć nerwów związanych z gotowaniem. Jak jednak wygląda od kuchni? Czego należy się spodziewać?

Catering od kuchni – jak wygląda współpraca z profesjonalistami?

Rynek usług cateringowych się rozrasta. Żeby sprostać konkurencji, funkcjonujące na nim podmioty nie tylko rzetelnie przykładają się do powierzonych im zadań, ale również zapewniają najwyższy standard obsługi. Współcześni klienci zwracają bowiem uwagę nie tylko na jakość dań, ale i całokształt współpracy. Za najlepsze uznawane są te podmioty, które zapewniają kompleksowe wsparcie na każdym jej etapie. Dzięki temu klient ma pewność, że nie zostanie sam, niezależnie od wyzwań, z którymi przyjdzie mu się zmierzyć.

Jak więc wygląda współpraca z profesjonalną firmą cateringową od kuchni? Oto najważniejsze jej etapy.

1.      Pierwszy kontakt i wstępna wycena cateringu

Najlepsze firmy cateringowe często mają zajęte terminy na wiele miesięcy do przodu. Pierwszy kontakt służy więc zazwyczaj wstępnej rezerwacji usług podmiotu. Przedstawiciel przedsiębiorstwa prosi o podanie typu imprezy, jej terminu, orientacyjnej liczby uczestników oraz przewidywanego czasu trwania wydarzenia. Pozwala to ocenić, czy firma cateringowa jest w ogóle w stanie przyjąć dane zlecenie. Na podstawie przekazanych informacji pracownik dokonuje również jego wstępnej wyceny. Jeśli klient nadal jest zainteresowany usługami, można przejść do kolejnego etapu.

2.      Ustalenie potrzeb oraz doprecyzowanie szczegółów i kosztów współpracy z firmą cateringową

Na tym etapie klient wybiera zakres usług. Wiele firm cateringowych nie tylko zajmuje się przygotowaniem i dostawą potraw, ale również oferuje serwis kelnerski czy też wynajem mebli eventowych. W zależności więc od potrzeb klient może zdecydować się na podstawowe i mniej standardowe usługi.

To również moment, w którym klient ustala menu. Do wyboru najczęściej ma wiele różnych opcji. Dlatego warto zdać się na doświadczenie firmy cateringowej, zwłaszcza jeśli nie ma się sprecyzowanych potrzeb. Specjaliści uwzględnią charakter imprezy i przedstawią najlepsze możliwe propozycje. Poinformują także o dokładnych kosztach związanych z przygotowaniem cateringu.

3.      Przygotowanie i pakowanie potraw

Zajmują się tym wykwalifikowani kucharze z doświadczeniem, którzy dbają o każdy szczegół. Dzięki temu serwowane dania zachwycają smakiem i wyglądem. Do ich przygotowywania używane są świeże i starannie wyselekcjonowane składniki oraz przyprawy. Następnie potrawy są starannie pakowane do pojemników, tak aby dostawa nie wpłynęła negatywnie na ich walory.

4.      Dostawa i serwis kelnerski

Dostawa odbywa się zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami z klientem – we wskazane miejsce i o wybranej godzinie. Dania wystarczy odebrać i wyłożyć na półmiski. Nie trzeba ich nawet podgrzewać, gdyż przewożone w taki sposób, aby nie straciły odpowiedniej temperatury. Jeżeli klient zamówi obsługę kelnerską, wówczas serwowaniem dań zajmą się specjaliści.

5.      Rozliczenie zlecenia

Rozliczenie zlecenia najczęściej następuje po zakończeniu usługi. Wcześniej jednak klient musi wpłacić zaliczkę (zadatek). Wiele jednak zależy od przyjętej w firmie cateringowej polityki.

Nieco inaczej wygląda współpraca, jeśli firma cateringowa przygotowuje dania w miejscu, gdzie event jest organizowany. Wówczas ekipa pracowników zjawia się tam na kilka (lub nawet kilkanaście) godzin przed jego rozpoczęciem i zajmuje się niezbędnymi przygotowaniami, a następnie gotuje dania i je serwuje.

Współpraca z firmą cateringową może być lekka i przyjemna. Wystarczy ustalić zakres prac, budżet i harmonogram działań, aby uniknąć niespodzianek i ze spokojem zorganizować event. Profesjonaliści zajmą się bowiem wszelkimi szczegółami związanymi z przygotowaniem i dostawą wyśmienitych potraw.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

[yikes-mailchimp form="1"]